Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Kiša do kraja sedmice, nivo vode na brani Modrac konstantno raste

Go down

Network | Pribava Kiša do kraja sedmice, nivo vode na brani Modrac konstantno raste

Komentar by Admin on Tue 18 May 2010, 20:20

Protekli mjesec sa prosječnom temperaturom od 14,5 °C bio je najtopliji april od kako se u svjetskim metereološkim stanicama bave mjerenjem temperature.

Međutim, samo desetak dana kasnije veći dio Evrope je obavijen nevremenom i niskim temperaturama, dok je naš Vlašić od jučer prekriven sa 40 cm snijega, i ako su se tamo za prvomajske praznike u janjci okretali u debeloj hladovini.

Očigledno je da se moramo navikavati na vremenske uslove 21. vijeka, koji klasične podjele na četiri godišnja doba, na ovim prostorima neće poznavati.

Tako se niskim temperaturama (Tuzla 6 °C) stepeni i našoj majskoj kiši, koja u BiH neprestano pada već četvrti dan, kraj se nazire tek sa krajem sedmice, i ako se kratko razvedravanje može očekivati već danas. Ali samo kratko, jer već sutra pa do vikenda se ponovo očekuje vrijeme sličnom onomu u proteklim danima, najavljuju iz Hidrometereološkog zavoda FBiH.

Konstantne padavine su već napravile i prve štete. Naime većina neregulisanih riječnih tokova je počela plaviti, a u Tuzlanskom kantonu na desetine hektara zemlje je pod vodom i to u obalnom području Spreče u opštinama Kalesija, Živinice, Gračanica i Doboj Istok. Najkritičnija situacija je u Doboj Istoku, gdje je pored velike površine zemljišta poplavljeno i 20 stambenih objekata u naselju Polje.

I nivo vode na brani jezera Modrac se u protekla 24 sata povećao za 37 cm. Da dosegne kritičnu tačku nivo vode se mora popeti za više od pola metra. Sa ovim obimom padavina, veći ispusti vode iz ove vještačke akumulacije mogli bi se očekivati već za dva-tri dana.

(RTVTK)

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu