Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Prvoaprilske šale pokrenute su još u 16. stoljeću

Go down

Network | Pribava Prvoaprilske šale pokrenute su još u 16. stoljeću

Komentar by Admin on Thu 01 Apr 2010, 23:36

Mnoge osobe u cijelom svijetu danas se za Prvi April veselo pripremaju da zbiju neku šalu i nasamare prijatelje ili voljenu osobu. Ipak, teško je tačno odgovoriti na pitanja - kada, gdje i ko je počeo ovu tradiciju?

Prvoaprilske šale su izgleda počele sa prvim dolaskom proljeća još u vrijeme starih Rimljanja i Kelta. "Dan šale", kako je prvobitno bio nazvan, u Evropu je došao u Srednjem vijeku.

Postoji nekoliko teorija o tome kako je Prvi april postao dan šale. Najrasprostranjenija teorija nastanka Prvog aprila potiče iz perioda prelaza sa starog Julijanskog na Gregorijanski kalendar krajem 16. stoljeća.

Međutim, prema današnjem kalendaru Nova godina je prebačena za 1. januar. Oni koji nisu bili obavješteni o promjeni ili su se tvrdoglavo držali tradicije, često su se rugali i zbijali šale oko toga.
U novije vrijeme radio stanice, TV kuće i internet portali počeli su za Prvi april zbijati šale za lakovjerne čitaoce i gledaoce.


Najčuvenija prvoaprilska šala je dokumentarac BBC-a 1957. godine koji je govorio o tome da su porodice u Švicarskoj brale špagete sa drveća.

Britanci su toliko povjerovali ovom filmu i toliko bili prevareni, da su masovno pokušavali saznati kako da u svojim baštama zasade drvce na kojem rastu špagete.

(Network | Pribava)

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu