Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Ko uzrokuje poplave u Spreckom polju

Go down

Network | Pribava Ko uzrokuje poplave u Spreckom polju

Komentar by Admin on Tue 05 Jan 2010, 15:12

Kada bi se na opcini Gracanica aktuelni problemi razvrstavali po hitnosti rjesavanja, problem rijeke Sprece spadao bi u sam vrh prioriteta. A kako i ne bi. Ako ne pada kisa ova rijeka je zagadena do te mjere da u njoj ne opstaje ni biljni ni zivotinjski svijet.

Zato je mnogi nazivaju industrijskim kanalom lukavacko-tuzlanske industrije. Kad je malo jaca kisa ova rijeka poplavi na stotine hektara poljoprivrednog zemljista na opcinama Gracanica i Doboj Istok. Bukvalno, poslije svake jace kise i otapanja snijega dolazi do ispustanja vecih kolicina vode iz akumalcije Modrac i do plavljenja Sprece. Evo dva primjera:

*Pocetkom marta prosle godine, tacnije 9. marta, emitovali smo vijest sljedece sadrzine: "Kisne padavine u prosloj sedmici i ispustanje vode iz Hidroakumulacije "Modrac"u dolini rijeke Sprece prouzrokovalo je plavljenje stambenih, poslovnih i infrastrukturnih objekata i poljoprivrednog zemljista na podrucju opcine Gracanica.

*U nedjelju (8.3.2009.) voda je pocela ugrozavati i putnu komunikaciju Orahovica - Petrovo, a u Stabu civilne zastite procjenjuju da je preko 170 ha obradivog zemljista u dolini Sprece po vodom i to samo na opcini Gracanica".

Slicna situacija se dogodila i pred sam kraj prosle i na sam pocetak ove godine, s tom razlikom da je ovaj put poplavljeno 120 hektara zemljista u Spreckom Polju. Po ustaljenom obicaju ili praksi svejedno, Opstinski stab Civilne zastite odrzi sjednicu, konstatuje stanje i u blago srocenim zaključcima zaprijeti tuzbama protiv odgovornih.

*Tuzbu nikada, niko ni protiv koga nije podnio. A zna se tacno ko je pretrpio stetu - vlasnici parcela u Spreckom Polju, vlasnici kuca koje su se nasle pod vodom. I sto je najvaznije, za razliku od situacija zagadenja rijeke Sprece kada je tesko utvrditi ko ispusta otrovne materije u ovu rijeku, u slucaju poplava tacno se zna ko ih je uzrokovao.

Rijec je o Javnom preduzecu "Spreca" dd Tuzla, koje upravlja i gazduje akumualcijom "Modrac". Pred ovako jasnom situacijom niko nije posegnuo za tuzbom protiv preduzeca koje kontinuirano i sistematski uzrokuje stete gradanima Gracanice i susjedne opcien Doboj Istok. U ovoj cinjenici se nalazi i odgovor na pitanje zasto se tako slobodno, komotno i gotovo kabadahijski ponasa JP "Spreca".
Ipak ostajemo bez odgovora na pitanje, dokle ce se ono tako ponasati.

(Network | Pribava)

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu