Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Bosanska piramida sunca:Pronađene dvije podzemne prostorije

Go down

Network | Pribava Bosanska piramida sunca:Pronađene dvije podzemne prostorije

Komentar by Admin on Mon 10 May 2010, 16:05

Tim Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" otkrio je dvije prostorije u kompleksu podzemnih tunela "Ravne".

Prostorije su pronađene nakon što je stručni tim Fondacije započeo čišćenje jednog tunela koji je bio sastavni dio tzv. "novogodišnje raskrsnice". Ova raskrsnica je udaljena 220 metara od ulaza.Nakon izbacivanja naslaga šljunka kojom je bila zatrpana ova raskrsnica, radnici Fondacije ušli su u prostoriju visine četiri, dužine osam i širine oko četiri metra. To je, do sada, najveća pronađena prostorija površine 32 kvadratna metra. Ova prostorija se račva na čak sedam tunelskih prolaza u različitim pravcima.

Svi su oni zatvoreni ubačenim šljunkovitim materijalom. Nakon što je tim Fondacije započeo čišćenje jednog od tih prolaza ispostavilo se da je na samo dva metra od prve prostorije locirana druga prostorija. Njena visina je četiri metra, a površina oko 16 kvadratnih metara.

Ove dvije postorije su odijeljene pregradnim zidom od konglomerata. Nakon ulaska zraka u prostorije došlo je do manjeg osipanja konglomeratnog materijala s plafona i sa strana. U toku je podgrađivanje ovih prostorija da bi istraživači i turisti mogli sigurno posjećivati lokaciju.

U prostorijama su pronađena dva suhozida koji zatvaraju ulaz u bočne prolaze i nekoliko kamenih ploča koje su ostavljene za daljnju arheološku obradu.
Ventilacija u tunelskim prolazima je i dalje odlična. Udaljenost Bosanske piramide Sunca od ovih galerija je oko 2,5 km. Kompleksu prahistorijskih podzemnih tunela je, pronalaskom ovih galerija, dodatno podignuta arheološka vrijednost, saopćila je Pres- služba Fondacije.

(RTVTK)

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu