Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Uredništvo portala Network | Pribava čestita 1. maj svim svojim posjetiteljima

Go down

Network | Pribava Uredništvo portala Network | Pribava čestita 1. maj svim svojim posjetiteljima

Komentar by Admin on Sat 01 May 2010, 13:46

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu dana 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt. Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osamsatnim radnim vremenom.Međunarodni praznik rada, 1. maj, u BiH obilježit će radnički protesti. Oni traže tri osmice - osam sati rada, osam odmora i osam sati kulturnog uzdizanja.Savez samostalnih sindikata BiH organizirat će protestna okupljanja u povodu 1. maja u šest gradova - Sarajevu, Bihaću, Zenici, Tuzli, Mostaru i Odžaku. Cilj je vratiti dostojanstvo radnicima.

Pokret "Dosta!" pozvao je za danas sve građane na protestni marš.

Pokret "Dosta!" pozvao je za danas sve građane na protestni marš pod sloganom "Nama nije do slavlja, hoćemo svoja prava", koji će zajedno s organizacijama iz cijele BiH organizirati u Sarajevu.U ovom pokretu su ocijenili da u zemlju u kojoj je pola miliona nezaposlenih Sindikat BiH na neprimjeren način obilježava 1. maj organizirajući koncert u Domu mladih, umjesto da se bavi pravim problemima i bori za prava radnika.

Također tvrde da je Sindikat svjesno i namjerno odlučio praviti "ikebana-proteste" u pet gradova BiH, jer to "odgovara onima s kojima su sjedili prije nekoliko dana za istim stolom i dogovarali još jednu kolektivnu pljačku naroda".

Članovi pokreta "Dosta!" naglašavaju da su bezbroj puta pozivali Sindikat na jedinstvo, nudeći zajedničke proteste na kojima bi okupili na jednom mjestu sve nezadovoljne.
"Sindikat je izdao radnike ove zemlje i prevario sve nas koji smo složno htjeli da pokažemo snagu i volju", kazali su članovi pokreta "Dosta!" na pres-konferenciji.Istaknuli su kako ovim protestnim maršom žele poslati jasnu poruku da ima dovoljno onih koji ovo stanje u zemlji više neće tolerirati te da će odlučno istrajati do konačne pravde za sve građane.

"Moramo svi zajedno 1. maja u Sarajevu pokazati naše nezadovoljstvo i da je došao kraj neradu vlasti" poruka je članova pokreta "Dosta!", koji građane pozivaju na miran i dostojanstven, ali jasan i glasan protestni marš.
Kazali su da će sve proteste koji 1. maja budu organizirani izvan Sarajeva smatrati "sabotažom i podrivanjem zajedničke borbe".

Prvomajski protestni marš u Sarajevu počinje i 12 sati ispred RTV Doma, a simbolično završava ispred nekadašnjeg privrednog giganta Energoinvesta na Stupu, "masovne grobnice radničke perspekrive", kako su ga nazvali članovi pokreta "Dosta!"
----------------------------
Sarajevo: Na platou Skenderija zapaljena prvomajska vatra

Juče na platou Skenderije u 21 sat zapaljena je prvomajska vatra. Na ovaj način Sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata BiH obilježila je Međunarodni praznik rada, 1. maj, a paljenjem vatre žele skrenuti pažnju na trenutni položaj mladih u BiH.Paljenju prvomajske vatre koja je zapravo poziv na rješavanje problema mladih prisustvovale su brojne Sarajlije.

Kako je već ranije istakao predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Ismet Bajramović, sindikat će protestne poruke slati sve dok ne bude bolje, a posebno mladima.Inače, Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) ove godine Međunarodni praznik rada, 1. maj, obilježit će u šest gradova - Sarajevu, Mostaru, Zenici, Bihaću, Tuzli i Odžaku.U tim centrima sutra će od 11 do 12 sati biti organizirani mirni protesti "zbog neprovođenja zakona i zaključaka Parlamenta FBiH, neprimjenjivanja kolektivnih ugovora i neispunjavanja zahtjeva sindikata upućenih organima vlasti u BiH", istaknuto je juče na konferenciji za novinare u Domu sindikata BiH u Sarajevu.

U sklopu obilježavanja 1. maja, a, u organizaciji Sekcije mladih SSSBiH, danas će u 21 sat u Domu mladih u Sarajevu biti održan i koncert na kojem će nastupiti sarajevski bendovi Letu štuke, Skroz i TBSS.

Sretan praznik Rada još jednom Vam želi Uredništvo web portala
(Network | Pribava)

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu