Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Oblak vulkanskog pepela se širi.Opasnost prijeti hroničnim bolesnicina, saopšteno iz SZO

Go down

Network | Pribava Oblak vulkanskog pepela se širi.Opasnost prijeti hroničnim bolesnicina, saopšteno iz SZO

Komentar by Admin on Sun 18 Apr 2010, 14:24

Aktivnost vulkana na Islandu se povećala, a oblak pepela dostigao je visinu od oko osam i po kilometara, saopšteno je iz Islandskog univerziteta.

Udisanje vulkanskog pepela nakon erupcije vulkana na Islandu može biti opasno za oboljele od astme i drugih hroničnih respiratornih bolesti, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Kako se navodi, vjetar je omogućio bolju vidljivost, tako da će naučnici prvi put moći da nadlete vulkan i procijene njegovu aktivnost. Prema tome koliko se leda otopilo iz glečera koji pokriva vulkan, moglo bi se procijeniti koliko će erupcija trajati.
Prema prvim procjenama, ukoliko bude dovoljno leda moguće je stvaranje novih oblaka pepela i dodatnih prekida u avio-saobraćaju. U petak popodne je, prema riječima vulkanologa, bilo znakova smirivanja erupcije vulkana na Islandu.

Vazdušni saobraćaj u većini zemalja centralne i sjeverne Evrope zbog širenja vulkanskog pepela sa Islanda biće obustavljen i dalje, saopšteno je iz Evropske agencije za kontrolu avio saobraćaja.Nisu moguća slijetanja i polijetanja civilnih aviona u centralnoj i sjevernoj Evropi, dok se avionski saobraćaj odvija bez problema na jugu kontinenta, uključujući Španiju, južni Balkan, južnu Italiju, Bugarsku, Grčku i Tursku.
Stručnjaci predviđaju daljne širenje vulkanskog pepela i danas.

Švedska i Danska zatvorile su svoj vazdušni prostor, a Velika Britanija je produžila zabranu avio saobraćaja do sutra.

AVIO KOMPANIJE TRPE OGROMNE GUBITKE

Širenje vulkanskog oblaka, nastalog nakon erupcije islandskog vulkana, u subotu je dodatno otežalo odvijanje vazdušnog saobraćaja u većini zemalja centralne i sjeverne Evrope, saopštila je Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja Eurokontrol.Stručnjaci Eurokontrola saopštili su da je u subotu nad Evropom ostvareno 5.000 letova, umjesto 22.000, koliko je u normalnim okolnostima uobičajeno, a u petak je umjesto 28.000 predviđenih letova ostvareno njih 10.400, javile su agencije.Nisu bila moguća slijetanja ni polijetanja civilnih aviona u većem dijelu sjeverne i centralne Evrope.

Letovi su se, međutim, obavljali u južnoj Evropi uključujući Španiju, južni Balkan, južnu Italiju, Bugarsku, Grčku i Tursku.

- Meteorolozi su najavili zadržavanje vulkanskog oblaka nad većim dijelom Evrope još najmanje 24 sata - navodi se u saopštenju agencije.
Štete koje je vulkanski oblak nanio vazdušnom saobraćaju, prema izvještaju Međunarodne organizacije putničkog saobraćaja (ICAO) sa sjedištem u Montrealu, veće su od onih što su ih avio kompanijama nanijeli napadi na SAD 11. septembra 2001.

- Usprkos tome što u ovom trenutku ne raspolažemo preciznim brojkama, procjenjujemo da će finansijska šteta biti veća od one koju je prouzrokovao napad na SAD 2001.- rekao je portparol ICAO-a, prenijela je Francuska novinska agencija.

ISLAND-VULKANSZO U OPASNOSTI OBOLJELI OD ASTME

Udisanje vulkanskog pepela nakon erupcije vulkana na Islandu može biti opasno za oboljele od astme i drugih hroničnih respiratornih bolesti, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.
- Osobe sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema kao što su astma, emfizema ili bronhitis osjetljiviji su na ovu pojavu ukoliko je pepeo jače koncentrisan u nižim slojevima atmosfere - saopštila je Organizacija.
Erupcija vulkana ispod glečera na Islandu, koja se dogodila prije tri dana, druga je u mjesec dana, a bacala je pepeo 11 kilometara u atmosferu.
Vulkanolozi kažu da bi pepeo mogao da predstavlja problem za vazdušni saobraćaj i narednih šest mjeseci ukoliko se erupcija nastavi, a finansijski udar na avio kompanije mogao bi biti veliki.
Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je analiza pepela pokazala da su 25 odsto čestica manje od 10 mikrona što je opasno za pluća čovjeka.
- Male čestice manje od 10 mikrona su opasnije jer mogu da uđu duboko u pluća - kaže doktor Marija Neira, šef za javno zdravlje i okolinu pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.


(RTVTK)

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu