Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Svjetski dan voda 22. mart: Nažalost, rijeke i jezera mjesto odlaganja otpada u TK!

Go down

Network | Pribava Svjetski dan voda 22. mart: Nažalost, rijeke i jezera mjesto odlaganja otpada u TK!

Komentar by Admin on Tue 23 Mar 2010, 00:04

Na značaj, ali i nedostatak vode u svijetu, nebrigu za najvažniji prirodni resurs, bez kojeg nema života, podsjeća se nažalost samo 22. marta, kada se obilježava Svjetski dan voda.

Teme ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana voda u BiH su "Kvalitet voda - izazovi i mogućnosti" i "Čista voda za zdrav svijet".

Poznato je da je to mjesto odlaganja otpada. Apelovali smo na građane da se konačno počnu ponašati brižnije prema vodi. Kao što vidite, ni sada nije bolje stanje! Slično je i na obližnim jezerima. Radi se malo i nedovoljno, skoro ništa na čišćenju i očuvanju rijeka, jezera, vode uopće! Čovjek se ponaša neodgovorno. Zbog toga, prijeti nestašica.

Rezerve čiste i pitke vode je sve manje! Uzrok je ljudska ruka, nebriga i nemar! No, potrebno je da se i nadležni uključe u zaštitu i da se zakonski uredi ova oblast. Jer, bez kaznenih mjera se očigledno neće ništa promijeniti! Predviđanja su da zbog nebrige za vodu započinje borba, a postoji čak i opasnost od međudržavnih ratova. Više od dva miliona djece godišnje umre zbog nedostatka čiste vode i kanalizacije. To je oko 5 hiljada života u danu. Svijest o brizi i očuvanju najvažnijeg reusrsa je na veoma niskom nivou.

Samo 22. marta se podsjeti na značaj vode, što bi inače trebalo činiti svakodnevno. Jedni od rijetkih koji su dali doprinos obilježavanju Svjetskog dana voda su učenici i nastavnici u nekoliko osnovnih škola na području TK. Bili su humani! Čistili su korita rijeka i jezera. Rijeke i jezera su postale mjesto gdje se odlaže otpad, a društvo nažalost ništa ne poduzima na zaštiti vode i podizanju svijesti na viši nivo. Sve manje je rezervi vode u svijetu. Plaši činjenica da se bližimo vremenu kada će potreba za vodom premašiti zalihe.

Broj stanovnika na našoj planeti ubrzano se povećava, potrebe za vodom još i brže, a njena količina se ne mijenja. Do 2025. godine dvije trećine čovječanstva osjetiće ozbiljan nedostatak vode. Krajnje je vrijeme da se osvijestimo i prema vodi konačno počnemo ponašati kao prema blagu, bez kojeg nema života!

(RTVTK)

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu