Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

BiH ispunila sve uslove za liberalizaciju viznog režima

Go down

Network | Pribava BiH ispunila sve uslove za liberalizaciju viznog režima

Komentar by Admin on Tue 16 Feb 2010, 00:02

BiH bi trebala dobiti bezvizni režim najkasnije do jula, odnosno do dana sjećanja na žrtve u Srebrenici

BiH je ispunila sve uslove za liberalizaciju viznog režima i ovo je jedno od trenutno najvažnijih pitanja za bh. građane, kazali su danas članovi Kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH u razgovorima sa delegacijom Evropskog parlamenta (EP) za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom.

Tokom susreta, istaknut je napredak koji je napravljen od posljednjeg redovnog sastanka delegacija EP - BiH, a članica Delegacije i Izvjestiteljica EP za viznu liberalizaciju Tanja Fajon kazala je da uprkos činjenici da prema Lisabonskom sporazumu odluku potvrđuje 27 zemalja, BiH bi trebala dobiti bezvizni režim najkasnije do jula, odnosno do dana sjećanja na žrtve u Srebrenici.

Međutim, delegacija EP naglasila je da sporost u ispunjavanju uslova iz Mape puta treba biti izbjegnuta u svim narednim procesima, te da su Briselu potrebne jasne pozitivne političke poruke iz BiH.

Rukovodstvo Parlamenta BiH upoznalo je goste i s aktivnostima oko izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava BiH sa Odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao i prilično kratkim rokovima s obzirom na izborni period.

Ukidanje viza za nosioce diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša

Predsjedništvo BiH danas je održalo 42. hitnu sjednicu na kojoj je donesena Odluka o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Arapske Republike Egipat o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša.

Predsjedništvo BiH je za potpisnika ovog sporazuma ovlastilo ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, saopštilo je Predsjedništvo BiH.

Kacin: Institucije EU očekuju izrazito pozitivan izvještaj iz BiH

Institucije Evropske unije, države članice i šira javnost očekuju u narednim danima, sedmicama i mjesecima jasan, jedinstven i izrazito pozitivan izvještaj iz Bosne i Hercegovine, upozorio je poslanik Evropskog parlamenta (EP) i potpredsjednik delegacije EP-a za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin u razgovoru s rukovodstvom Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajućim

Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, s kojima se sastao danas u Sarajevu.

Kazao je da Bosna i Hercegovina, nakon što nije bila u stanju blagovremeno ispuniti zahtjeve za ukidanjem viza do kraja 2009. godine, kao što su to učinile Srbija, Crna Gora i Makedonija, sada polaže popravni ispit.

"Institucije EU i zemlje članice su umorne od stajanja u mjestu i međusobnim političkim sukobima u BiH, čije su žrtve državljani Bosne i Hercegovine, a posljedica se ogleda u kašnjenju u procesu približavanja EU zemalja zapadnog Balkana", rečeno je.

Prije zvaničnog početka popodnevnog, 12. međuparlamentarnog sastanka Evropskog parlamenta i BiH, članovi delegacije EP-a sastali su se danas s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, šefom Delegacije Evropske unije u BiH Dimitrisom Kourkoulasom i predstavnicima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Jelko Kacin jučer se sastao s predstavnicima udruženja "Majke Srebrenice i Žepe", "Žena-žrtva rata" i predstavnicima Saveza logoraša BiH.

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice i Žepe" Munira Subašić izjavila je da je sramota da su 15 godina nakon genocida u Srebrenici Ratko Mladić i Goran Hadžić još na slobodi. Usvajanje rezolucije o Srebrenici u Srbiji, bez riječi genocid, rekla je Subašić, ne znači ništa.

Kacin je istaknuo da je važno da Srbija vodi raspravu o rezoluciji o Srebrenici jer se Srbija na taj način suočava s poluistinama koje su dugo vladale u zemlji.

"Što duže bude trajala rasprava, veće su šanse da se usvoji tekst koji će biti blizak Rezoluciji Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici", kazao je Kacin, prenosi njegov kabinet.

(Avaz.ba)

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu