Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Francuzi protiv članstva Turske jer je "muslimanska zemlja"

Go down

Network | Pribava Francuzi protiv članstva Turske jer je "muslimanska zemlja"

Komentar by Admin on Mon 25 Jan 2010, 02:53

Evropljani podijeljeni oko ulaska ove zemlje u EU

Evropljani su podijeljeni oko pitanja mogućeg članstva Turske u EU, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Prema rezultatima ankete, provedene u pet zemalja EU, 47 odsto ispitanika podržava članstvo Turske u bloku, 47 odsto se protivi, a šest odsto nema stav o tome.

Kada je to pitanje postavljeno u kontekstu referenduma, 52 odsto ispitanika bilo je protiv članstva u EU, 41 odsto je podržalo, dok je sedam odsto nije dalo odgovor.

Istraživanje, koje su zajednički uradili Univerzitet Bogaziči u Istanbulu, Univerzitet u Granadi na jugu Španije, kao i Univerzitet u Madridu, obuhvatilo je 5 000 ispitanika u Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i Španiji tokom avgusta i septembra.

Najsnažnije protivljenje članstvu Turske je u Francuskoj, gdje se 64 odsto ispitanika izasnilo da će se usprotiviti tome na referendumu, u Njemačkoj 62 odsto i u Britaniji 46 odsto.

Istraživanje je pokazalo da bi u Poljskoj 54 odsto građana na referendumu podržalo članstvo Turske u EU, a u Španiji 53 odsto.

Na pitanje da iznesu argumente zašto su protiv članstva Turske u EU, 39 odsto ispitanika reklo da je "Turska muslimanska zemlja i nije kompatibilna sa zajedničkim hrišćanskim korijenima Evrope".

EU počela je pregovore o članstvu sa Turskom 2005. godine, ali proces je usporen dijelom zbog protivljenja nekih zemalja, posebno Francuske i Njemačke, koje su zabrinute da jedna većinski muslimanska zemlja od 71 miliona stanovnika uđe u EU.

Moratinos: Turska donosi više prednosti od nevolja


Španija, kao predsjedavajuća EU, smatra da Turska pripada evropskom bloku i da bi njeno članstvo donijelo više prednosti od nevolja, izjavio je španski ministar inostranih poslova Migel Anhel Moratinos.

"Turska je dio evropske porodice naroda. Bolje je imati Tursku unutar EU nego je ostaviti po strani", naglasio je Moratinos.

Pregovori o prijemu Turske mogli bi biti uspješno završeni ukoliko Ankara ispuni takozvane kriterijume iz Kopenhagena, koji pokrivaju oblasti kao što su demokratija, ljudska prava i vladavina zakona, a što je neophodno za članstvo u EU.

"Članstvo Turske donijelo bi više prednosti od nevolja. Možda postoje različita mišljenja između članica EU oko članstva Turske, ali svi su saglasni da čekaju i prate pregovore", rekao je Moratinos u intervjuu za njemački list "Velt am zontag".

Moratinos je dodao da EU vidi Tursku kao partnera velike strateške važnosti, posebno imajući u vidu njenu diplomatsku mrežu na Bliskom istoku i centralnoj Aziji.

(Avaz.ba)

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu