Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Zečiju usnu treba operirati što ranije

Go down

Network | Pribava Zečiju usnu treba operirati što ranije

Komentar by Admin on Fri 03 Apr 2009, 16:36

Plastična hirurgija može otkloniti ovaj deformitet tako da tragovi budu jedva vidljivi...


Osim naslijeđa, u nastanku ove malformacije igraju ulogu i brojni faktori okoline

Rascjepi usne i nepca su jedna od najčešćih malfomacija kod ljudi i nađe se kod dvoje na 1.000 novorođene djece. Rascjep može zahvatiti samo usnu, samo nepce ili su zahvaćeni i usna i nepce.

Uzrok se čini vrlo složenim. Osim naslijeđa, u nastanku ove malformacije igraju ulogu i brojni faktori okoline. Zato se danas etiološki faktori odgovorni za nastanak rascjepa svrstavaju u četiri kategorije (mutacije gena, kromosomske aberacije, djelovanja vanjskih faktora (teratogeni) i najčešće multifaktorsko nasljeđivanje, koje uključuje zajedničko djelovanje više gena i više faktora okoline.

Potencijalni uzroci

Među potencijalne uzroke navode se lijekovi, upale, pretjerano konzumiranje alkohola i pušenje u trudnoći, nepravilna prehrana i drugo. Neznatan trend povećanja broja rascjepa vjerovatno je u vezi sa socijalno-ekonomskim faktorima, kao što su trudnoća u adolescenciji, trudnoća u žena starijih od 35 godina ili povećano konzumiranje teratogena u prvim mjesecima trudnoće.

Eksperimentalni rascjepi su producirani nedostatkom vitamina A, folne kiseline, riboflavina i hipoksijom (nedostatkom kisika), ali i viškom vitamina A i kortikosteroida.

Zečija usna se liječi hirurški. Plastična hirurgija može otkloniti ovaj deformitet tako da tragovi budu jedva vidljivi. Operaciju bi trebalo uraditi što ranije zbog mogućih posljedica na psihu djeteta.

Operacija se izvodi tako da se vrlo precizno spaja razdvojeno tkivo, sloj po sloj, pri čemu se ne ušivaju samo kožne površine nego i tkivo ispod kože. Rezultati su funkcionalno odlični; što se tiče estetsko-kozmetičkog izgleda, ostaje mali tanak ožiljak koji će se izgubiti u toku rasta djeteta.

Mogućnosti prevencije

Mogućnosti prevencije rascjepa su danas skromne i svode se na genetsku informaciju, preporuke o izbjegavanju potencijalnih teratogena i na davanje antiteratogena.

Ranija dijaganoza, bolje poznavanje mehanizma djelovanja teratogena te pronalaženje novih antiteratogena u budućnosti bi trebalo osigurati djelotvorniju prevenciju ove malformacije.

Uloga gena je veća nego što se misli

Varijacije u genu IRF6 - "interferonski regulacijski faktor 6 gen" odgovorne su za 12 posto slučajeva genetskog nasljeđivanja rascjepa usne ili nepca, objavljeno je u znanstvenom časopisu "The New England Journal of Medicine" još 2004. godine.

No, geni bi mogli imati veću ulogu nego što se to mislilo, prema studiji objavljenoj ovih dana u časopisu "Nature Genetics". Istraživači sa sveučilišta u Bonnu istražili su, naime, genetsko naslijeđe 462 osobe s rascjepom gornje usnice i nepca i za više od polovine njih proveli temeljitu usporedbu s odsječcima gena više od 950 osoba bez te malformacije.

Utvrdili su da u osoba rođenih sa zečijom usnom na dijelu 8. kromosoma puno češće postoji genetska mutacija nego u drugih. Da bi nastavili istraživanje i tačno utvrdili o kojem je genu riječ, genetičari pozivaju dobrovoljce da se uključe u istraživanje.

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu